Bohemia Balet v Brně

Jako poctu skladateli Bohuslavu Martinů u příležitosti 50. výročí jeho úmrtí připravila Janáčkova opera inscenaci jeho tří jednoaktových děl.

ndbrno1Bohuslav Martinů patří schopností spojovat experimenty se svou specifickou hudební řečí k nejzajímavějším a nejinovativnějším skladatelům 20. století. Ve 20.-40. letech 20. století nenajdeme žádný hudební trend, na jehož vývoji by se významně nepodílel. Mezi díla, v nichž Martinů hledal nové kompoziční cesty, patří i tři připravované opusy. Prvním je komorní opera jazzového charakteru Slzy nože líčící komickým způsobem příběh o svatbě s oběšencem, sebevraždě a zmrtvýchvstání zamilované dívky. V další části večera zazní dva balety, které vznikly ve stejném období: Kuchyňská revue, humorná hříčka o tom co se stane, když se kvedlačka zamiluje do hrnce, a Podivuhodný let, podobenství lidské touhy po ovládnutí nebe.

 

ndbrno2Režisérem inscenace je Jiří Srnec, zakladatel tradice černého divadla a jedna z nejvýznamnějších osobností českého divadla 2. pol. 20. století. Dirigentem je Jakub Klecker, v hlavních rolích opery Slzy nože vystoupí Tereza Merklová, Václava Housková a Jakub Tolaš. Choreografie se ujme Adéla Aster Srncová. Projekt vzniká v koprodukci s Bohemia Balet – soubor Taneční konzervatoře hl.m.Prahy, zastoupený Společností tance při Taneční konzervatoři Praha o.s.

Cookies

Na našem webu využíváme pouze cookies, které jsou bezpodmínečně nutné pro jeho správnou funkčnost.

OK