SUITA V BÍLÉM, DĚVČÁTKO SE SIRKAMI

ŘEDITEL TANEČNÍ KONZERVATOŘE HL. M. PRAHY JAROSLAV SLAVICKÝ

A UMĚLECKÝ ŠÉF BALETU NÁRODNÍHO DIVADLA PETR ZUSKA

SI VÁS DOVOLUJÍ POZVAT NA PŘEDSTAVENÍ

BOHEMIA BALETU, souboru Taneční konzervatoře hl. m. Prahy

SUITA V BÍLÉM

Bohemia Balet, soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy, uvede ve Stavovském divadle představení složené z výjimečných tanečních děl klasického i současného repertoáru. V první části to bude klenot francouzské neoklasiky, Lifarova Suite en blanc (Suita v bílém), kterou uvádí Bohemia Balet jako jediný soubor v ČR a za níž obdržel v Soutěžní přehlídce tanečního umění ČR v roce 2008 Čestné uznání za dramaturgický přínos.

Druhou část vyplní tři kompozice světoznámého choreografa Jiřího Kyliána – Večerní písně A. Dvořáka, Indigo Rose T. Daffana a fragment Písní potulného tovaryše G. Mahlera. Závěr večera bude patřit baletu Růže, který vytvořil v roce 2010 umělecký šéf baletu ND Petr Zuska na hudbu skupiny Spirituál kvintet pro Bohemia Balet.

SUITE EN BLANC
Choreografie: Serge Lifar

Suite en Blanc vytvořil v roce 1943 pro Pařížskou operu jeden z největších francouzských choreografů 20. století Serge Lifar (1905–1986). Hudební předlohou se mu stalo dílo francouzského skladatele Edouarda Lalo (1823–1892). Choreografie je výsostnou ukázkou neoklasického baletního stylu, čistým pohybovým vyjádřením hudebního díla, někdy s náznakem vztahu tanečníků (L´adage), vždy však s velkými nároky na technickou a stylovou vyspělost interpretů. Velkým přínosem při uvedení Suite en blanc byla spolupráce s legendárním francouzským tanečníkem prof. Cyrillem Atanassoffem, který byl pověřen dědici autorských práv supervizí při jejím nastudování.

VEČERNÍ PÍSNĚ
Choreografie: Jiří Kylián

INDIGO ROSE
Choreografie: Jiří Kylián

PÍSNĚ POTULNÉHO TOVARYŠE
Choreografie: Jiří Kylián

RŮŽE

Choreografie: Petr Zuska

„Skupina Spirituál kvintet oslavila, tuším, 50. výročí své existence, což je opravdu zázračné jubileum. Za zázračnou však považuji rovněž kvantitu a kvalitu její práce, která představuje velice originální a cenný kámen v mozaice české hudby.

Počínaje způsobem uchopení a „počeštění“ originálního černošského gospelu, přes trampskou esenci, která zlidověla u táborových ohňů, folklórní aroma lidových písní… až po ryze autorskou tvorbu.

Všechny tyto „tváře“ Spirituál kvintetu mám docela pod kůží již od dětství a dá se říci, že jsem s nimi vyrůstal. Jako choreograf jsem tedy pochopitelně nesáhl po této muzice poprvé.

Album „Písničky z roku raz dva“ je myslím úplně první LP deskou této skupiny. V té době byla většina z jejích členů - tvůrců i interpretů – „jen“ talentovanými teenagery. Má, pochopitelně o mnoho let pozdější, soukromá zkušenost s písničkami na této desce, se výrazně váže k mým raným platonicko-erotickým citům. Ač se zde jedná o úpravy českých, německých, francouzských či skotských balad z dávného období renesance, celá věc je velice úzce spjata s mládím, a to i v rámci poetiky veršů.

Má „variace“ na toto téma je tedy příznačně věnována právě mladým interpretům. Těm, kteří mají ve vínku přirozenou čistotu a upřímnost, humor i metaforu, naivitu a hlavně lásku.

Lásku, která se stane „růží“ – jako leitmotivem a titulem tohoto „balítku“, jelikož stejně jako láska je obdařena květy, které voní a trny, které zraňují.“

A PROTO SE NEHNĚVEJ NA RŮŽI KVŮLI TRNŮM. VAŽ SI TOHO, ŽE TAK TRNITÝ KEŘ MÁ RŮŽE.
(Petr Zuska)


20. ÚNORA 2011 V 19:00 VE STAVOVSKÉM DIVADLE

Mimořádná nabídka pro studenty a pedagogy uměleckých škol: vstupenky po 100,- Kč!

Vstupenky je možno objednat na obchodním oddělení Národního divadla

na tel. č. 224 901 410 a 224 901 319 nebo na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

 

A UMĚLECKÝ ŠÉF BALETU NÁRODNÍHO DIVADLA PETR ZUSKA

SI VÁS DOVOLUJÍ POZVAT NA PŘEDSTAVENÍ

BOHEMIA BALETU, souboru Taneční konzervatoře hl. m. Prahy

 

DĚVČÁTKO SE SIRKAMI

Součástí pohádkového večera bude poprvé slavný opus Chopiniana (Les Sylphides) na hudbu F. Chopina a v choreografii M. Fokina, ve kterém vystoupí jako host čínská tanečnice Sisi Qiu, členka Bayerisches Staatsballett München.

LES SYLPHIDES (CHOPINIANA)

Choreografie: M. Fokin

Bohemia Balet podnikl ve dnech 11. 12. – 23. 12. 2010 turné po Číně. Soubor byl přizván ke spoluúčasti na mezinárodním projektu ke 200. výročí narození Fryderika Chopina nazvaném Chopin en pointe. Projekt byl realizován v Grand Theatre v Šanghaji, v Opeře v Guandzhou a v Grand Teatre v Pekingu. V rámci představení byl v Číně poprvé uveden balet na hudbu

F. Chopina Les Sylphides (původní název Chopiniana) v choreografii M. Fokina, který pro tuto příležitost nastudoval Bohemia Balet. Slavnou choreografii vytvořil v roce 1907 jako reminiscenci na romantický „balet blanc“ plný grácie a nadpozemské lehkosti. Chopinova hudba složená z jeho známých valčíků, mazurek, nokturn a preludií podtrhuje poetiku díla.

Na repertoáru ND byl balet naposledy v sezoně 1989 / 1990.

 

DĚVČÁTKO SE SIRKAMI

Taneční fantazie na motivy pohádek H. Ch. Andersena

Choreografie, režie: Haruka Kasai

Představení vzniklo v produkci Hiroshi Koizumi, ve spolupráci s Kasai Dancing Company a Theatre Company  Bungeiza z japonské Toyamy. Autorem scénáře je Haruhiko Miyajima, hudbu vytvořil Shigeru Yawata, choreografii Haruko Kasai, o výtvarnou stránku se podělili Hideo Kugo (scéna) a Mariko Namikawa (kostýmy).

Do děje baletu, jehož osou je smutný příběh o chudém děvčátku prodávajícím sirky, jsou zakomponovány další známé Andersenovy pohádky – O ošklivém káčátku, O dívce v červených střevíčkách a O statečném cínovém vojáčkovi. Podmanivá, melodicky a rytmicky bohatá hudba, nápaditá choreografie i výtvarné řešení vytvářejí představení, které srozumitelným vyprávěním děje, snovými i dramatickými situacemi zaujme nejen dětského diváka, kterému je především určeno. Po velmi úspěšné inscenaci baletu Šípková Růženka je Děvčátko se sirkami pokračováním zcela ojedinělé, dlouholeté spolupráce mezi Taneční konzervatoří hl. m. Prahy a baletem Národního divadla v Praze.


26. ÚNORA 2011 V 18:00 VE STAVOVSKÉM DIVADLE

Mimořádná nabídka pro studenty a pedagogy uměleckých škol: vstupenky po 100,- Kč!

Vstupenky je možno objednat na obchodním oddělení Národního divadla

na tel. č. 224 901 410 a 224 901 319 nebo na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

 

Cookies

Na našem webu využíváme pouze cookies, které jsou bezpodmínečně nutné pro jeho správnou funkčnost.

OK