Kritika na představení 25. září 2011

Start do nové sezóny

První představení Bohemia Baletu, souboru Taneční konzervatoře hlavního města Prahy v sezoně 2011-2012 se uskutečnilo ve Stavovském divadle 25. září 2011 (zač. v 19.00 hod.). diváci v naplněném hledišti  nádherného pražského divadla shlédli uchvacující výkony studentů a studentek Taneční konzervatoře hl. m. Prahy a jejich hostů ze Státní baletní školy v Berlíně v repertoáru, který převážně čerpal z tradic klasických choreografií:

Les Sylphides, choreografie Michail Fokin, nastudování Kateřina Slavická

La vivandiere, choreografie Artur Saint-Leon, nastudování Kateřina Slavická

Le papillon, choreografie Maria Taglioni, nastudování Yelena Pankova.

Tančili:

Kateřina Plachá, Iva Rezková, Kryštof Šimek, Kristina Kornová, Anna Marková, Lýdie Hájková, Matěj Šust, Anastasie Bunda, Anna Srncová, Natálie Shchegliuk, Ondřej Vinklát, Alexandr Sadirov , Jaroslava Janečková, Kristýna Peštová, Marek Červinka, Vojtěch Rak, studenti 5., 6., 7. ročníku školy a Alisa Bartels s Christopherem Carduc k j.h..

Účinkující studenti si získali diváky nejen svou taneční technikou s vývarovými schopnostmi, ale také tanečním nadšením a nehranou mladistvou snahou o co nejlepší výkon.

Výběr programu vyplynul z dlouhodobého záměru Taneční konzervatoře hl. m. Prahy seznámit žáky a nastudovat s nimi tradiční tituly, jejich znalost je základem dalšího uměleckého vývoje a baletní tvorby studentů. Na jejich uvedení měli zásluhu díky své erudici a obětavosti profesoři školy, jmenovitě Kateřina Slavická, Nelly Danko spolu s ředitelem školy Jaroslavem Slavickým.

Poslední část večera byla věnována fragmentu baletu Gajané, choreografie Kateřina Slavická a Nelly Danko podle Niny Anisimové. Pro diváky to byl přechod z jemného, vzdušného romantického tance v bílých nebo pastelových kostýmech do tance plného energie, vzruchu a zářivých barev.

Výkony tančících, inspirované podmanivou hudbou Arama Chačaturjana, sršely temperamentem a znamenaly úspěšné vyvrcholení celého představení. Bouřlivý potlesk diváků spojený se skandováním a několikeré opony odměnily Bohemia Balet, soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy za nevšední umělecký zážitek, za chvíle okouzlení ze zajímavého a krásného tance.

Eva Krakešová

26. září 2011

Cookies

Na našem webu využíváme pouze cookies, které jsou bezpodmínečně nutné pro jeho správnou funkčnost.

OK