VII. Mezinárodní baletní festival Cali

 Bohemia Balet se zúčastnil ve dnech 2.-10.6. již popáté Mezinárodního baletního festivalu v kolumbijském Cali. Jedná se o jeden z největších festivalů tohoto druhu v Latinské Americe. Každoročně se ho zúčastňuje více jak sto tanečníků z celého světa. Festival je otevřen všem stylům tance, od klasického přes moderní až po alternativní tvorbu. Představení probíhají jednak v divadelních prostorách, ale také na náměstích i arénách. Program Bohemia Baletu byl koncipován tak, aby tvořil samostatné představení, ale mohl být i součástí koncertních programů, v nichž vystupují další soubory. Tvořily ho Fresky a trio Oceán a perly z baletu Koníček Hrbáček /Pugni, Arthur Saint-Leon, Petipa/, pas de trois z baletu La ventana /Lumblye, Bournonville/, variace z Valpuržiny noci /Gounod, Slavický/, ...to samo /M.Atack, Drapalíková/, Inside /Tigres Lilly, Odstrčil/, Que serra serra /D. Grey, Kuneš/ a komický balet Pavla Šmoka na hudbu Fr. von Suppé Záskok.   

Za dobu své účasti na festivalu získal Bohemia Balet celou řadu příznivců a dle vyjádření ředitelky festivalu, Glorie Castro Martinez, již před začátkem festivalu obdržel přípravný výbor několik dotazů na naši účast. To bylo také jedním z důvodů, proč jsme dostali možnost uspořádat dvě vlastní celovečerní představení na hlavní scéně - v Městském divadle dne 4. a 5. 6., kde jsme předvedli celý program. Následující den 6.6. jsme vystoupili společně s dalšími soubory v Aréně ve městě Palmira, kde jsme uvedli trio Oceán a perly, variaci z Valpuržiny noci, … to samo a Que sera sera. Představení v býčí Aréně se zúčastnilo 12 000 diváků!!, atmosféra a úspěch vystoupení – jednoznačně nezapomenutelný zážitek! Dne 7.6. vystoupil soubor na náměstí Confenalco v Cali- tam jsme zařadili trio La ventana, Inside a Que sera sera. 8.6. jme odjeli společně s Národním baletem Dominikánské republiky do města Roldanillo /200 km od Cali/, rodiště významného kolumbijského malíře a sochaře Omara Rayo. V amfiteatru jeho muzea, kde se představení konalo, jsme uvedli Fresky, Valpuržinu noc, La ventanu, Inside, …to samo a Que sera sera. Závěrečný galakoncert festivalu se konal 9.6. v amfiteatru Los Cristales /3.500 diváků/, na kterém vystoupily všechny zúčastněné soubory. Bohemia Balet uvedl  trio Ocean a perly a Que sera sera.    

Účast Bohemia Baletu lze hodnotit podle ohlasu na představeních, ale také podle organizátorů festivalu a odborné kritiky za jednoznačně úspěšnou. Představení jsou provázena obrovským zájmem diváků, tím spíše, že mnohá jsou bezplatná / Palmíra, Confenalco, Roldanillo, Los Cristales/. Díky finanční podpoře MK ČR se mohlo zúčastnit zájezdů 9 tanečníků, což umožnilo předvést celovečerní program a také uvést žánrové bohatý repertoár obsahující jak ukázky klasického i moderního tance a zařadit i větší taneční celek – Záskok, který byl přijat „standing ovation“. Bohemia Balet obdržel již pozvání na další ročník festivalu.

 

 

 

Cookies

Na našem webu využíváme pouze cookies, které jsou bezpodmínečně nutné pro jeho správnou funkčnost.

OK