BOHEMIA BALET V SEZONĚ 2015/16

 

Vážení čtenáři, milí příznivci Bohemia Baletu, souboru Taneční konzervatoře hl.m.Prahy.

 

Omlouváme se vám za opožděnou informaci o činnosti souboru, způsobenou technickými problémy a poté, velmi časově a logisticky náročnými akcemi, spojenými se 70. výročím založení školy a 10. výročím činnosti Bohemia Baletu. Pokusíme se nyní o nápravu situace a podáme vám informace o činnosti souboru. Nejdříve o složení souboru v sezoně 2015/16 a jeho letošním repertoáru a plánech činnosti:

 

 

BOHEMIA BALET 2015/16

 

Umělecký ředitel:  Mgr. Jaroslav Slavický

 

Produkce:  Bc. Helena Potměšilová

 

Ekonom:  Eva Pecharová

 

ČLENOVÉ:

 

Zuzana Fikrová

 

Tereza Szentpéteryová

 

Flavia Harada

 

Ayano Nagamori

 

Aleš Hanzlík

 

Gaëtan Pires

 

Andrzej Janczura

 

Pedro Ovidius Bueno

 

HOSTÉ:  Sára Halušková, Caroline Brantes, Martin Krčmář, František Vlček, Vojtěch Rak, Gustav Skála

 

REPETITOŘI, PEDAGOGOVÉ:  Jiří Horák, Hana Vláčilová, Magdalena Kaprasová, Jaroslav Slavický,    

 

                                                    Marika Hanušová

 

REPERTOÁR:

 

Carmina Burana – C.Orff, I.Kubicová

 

Klasická symfonie – S. Prokofjev, J.Horák

 

Klavírní koncert – J.S.Bach, B. Andreo

 

Faunovo odpoledne – C.Debussy, S. Lifar

 

V mlhách – L.Janáček, P.Zuska /premiéra říjen 2015/

 

Záskok – F. von Suppé, P.Šmok

 

Všichni jsme stejní, a přesto jiní- Kronos Quartet, Sylva Nečasová-Šafková

 

Oslabené zesílení –G. Saloman, P. Glass, Š. Kubáň

 

Hommage a la vie- koláž, B.Andreo

 

Vnuknutí – M.Richter, Hauška, O.Vinklát, Š. Pechar

 

Nelaskavé duety- G.Santaolalla, B.Andreo

 

Kapky světla- J.P.Muchow, A. Drapalíková

 

Kánon – J. Pachelbel, A. Drapalíková

 

Dupání – D.P.Dorantes, Alena Drapalíková

 

Still Life – Z. Matějů, R. Rogers /premiéra září 2015/

 

 

 

PŘIPRAVUJEME:

 

Oliver Twist- únor 2016

 

Jaro – Premiéra 2016- choreografie Tarek Asam, Zdeněk Prokeš, Alena Pešková, Gonzálo Gualgera
Mediální partneři:
www.tanecniaktuality.cz  www.operaplus.cz

 

Projekt  finančně podporují:  MHMP. MK ČR, Nadace ČEZ, Nadace Cesta ke vzdělání, Nadace Život umělce

 

 

 

Práce souboru započala již koncem měsíce srpna, kdy jsme zahájili přípravu premiéry baletu Still Life skladatele Zbyňka Matějů v choreografii amerického choreografa Raiforda Rogerse. Jednalo se o spolupráci Bohemia Baletu a Modern Ballet Raiford Rogers z Los Angeles, který uvedl světovou premiéru baletu 18.7. v Los Angeles. Počátkem září přijela do Prahy Bérangere Andreo, jednak kvůli přípravě inscenace OliverTwist a také pro zkoušení Bachova Klavírního koncertu a Nelaskavých duetů /Flavia Harada a Caroline Brantes/, s Ayano Nagamori nastudovala taneční sólo Primavera na hudbu 2. věty Concerto d ´Aranchuez J. Rodriga. Současně probíhalo studium baletu „V mlhách“ na hudbu klavírního cyklu L. Janáčka v choreografii Petra Zusky. Nastudováním byla pověřena choreografem Marika Blahutová-Hanušová, pro kterou, společně s Markétou Plzákovou, Petr Zuska choreografii v roce 1996 vytvořil. V Bohemia Baletu ji nastudovaly Tereza Szentpéteryová a Ayano Nagamori.     

 

Taneční konzervatoř hlavního města Prahy byla oslovena Českou televizí, aby v rámci oslav 70. výročí školy a 10. výročí činnosti Bohemia Baletu zajistila program Zahajovacího koncertu festivalu Zlatá Praha, který se konal 30.9.2015 na Nové scéně ND. Vzhledem k tomu, že na závěr koncertu byla uvedena premiéra baletu Still Life, přijel 19.9. do Prahy choreograf Raiford Rogers, aby se souborem dokončil nastudování baletu. Na koncertě vystoupili vedle studentů školy také členové BB, kteří uvedli Bachův Klavírní koncert, dále Dupání v choreografii Aleny Drapalíkové a premiéru Still Life.    

 

Hosty galakoncertu byli i 1.sólisté ND v Praze Tereza Podařilová a Alexandr Katsapov, kteří vystoupili v duetu z baletu Valmont v choreografii Libora Vaculíka, v duetu na hudbu A. Glazunova v choreografii Ivana Lišky, uměleckého ředitele Bavorského státního baletu se představili mladí členové Mnichovského baletu Radka Příhodová a Adam Zvonař. Duet Odetty a Prince ze  2.jednání Labutího jezera zatančili primabalerína Barbora Kohoutková a sólista Baletu ND Jiří Kodym, Ondřej Vinklát /1.sólista Baletu ND/ a Štěpán Pechar /člen Baletu ND/ vytvořili speciálně pro tento večer a také zatančili choreografii Křehký vrh,  Zuzana Zahradníková a Lukáš Slavický, přední sólisté Bavorského státního baletu vystoupili v choreografii Jiřího Kyliána Gods and Dogs. Na závěr večera uvedl Bohemia Balet premiéru již výše zmíněného baletu Still Life.

 

3.10. vystoupil Bohemia Balet na Zlatém dnu Zlaté Prahy na Piazzetě ND, kde uvedl Valčík Cis moll /Chopin,Fokin/, Primaveru /Rodrigo, Andreo/, Nelaskavé duety/Santaollala, Andreo/ a Dupání

 

/Dorantes, Drapalíková/.

 

11.10. se konal na scéně Státní opery Praha Slavnostní galakoncert Taneční konzervatoře hl.m.Prahy k 70. výročí založení školy a 10. výročí činnosti Bohemia Baletu. Slavnostní galakoncert byl věnován památce MgA. Miroslava Hajna, bývalého sólisty Baletu ND a zástupce ředitele Taneční konzervatoře hl.m.Prahy, který dne 28.9.podlehl těžké nemoci.

 

Koncert byl rozdělen na tři části. V první se představili studenti TK  všech ročníků především v ukázkách klasického tance. Tuto část završilo uvedení Klasické symfonie S. Prokofjeva v choreografii Jiřího Horáka.  Druhou část večera zahájili členové Bohemia Baletu Flávia Harada a Gaëtan Pires, kteří zatančili pas de deux z baletu Plameny Paříže. Pak již vystoupili, jako hosté, bývalí absolventi školy. Jan Váňa, první sólista baletu Národní opery Ukrajiny s partnerkou, národní umělkyní Ukrajiny, Tatianou Holiakovou zatančili pas de deux z baletu Giselle, první sólisté Baletu ND v Praze Alina Nanu a Ondřej Vinklát provedli pas de deux z baletu Don Quijotte, Lukáš Slavický a Radka Příhodová z Bavorského státního baletu v Mnichově se představili ve Fokinově choreografii – duetu Zobeidy a Otroka z baletu Šeherezáda, Monika Hejduková a Jiří Kodym z ND Praha zatančili duet na Brelův šanson Ne me quite pas v choreografii Petra Zusky a první sólisté Baletu ND Nikola Márová a Michal Štípa vystoupili v Forsythově choreografii In the Middle. Třetí část patřila současným choreografiím, zde uvedl Bohemia Balet Nelaskavé duety /Santaollala, Andreo/, v premiéře 1. větu Janáčkova cyklu V mlhách v choreografii Petra Zusky. Galakoncert uzavřely ukázky lidového tance, kde členové BB vystoupili v obnovené premiéře Valašských her/chor. V.Vostřez/, koncert zakončilo nové nastudování Dvořákova Furiantu v choreografii Kateřiny Dedkové.

 

15.10. se uskutečnila dvě představení Bohemia Baletu v Hálkově divadle v Nymburce. V Nymburce jsme byli již poosmé, představení se tam setkávají vždy s velkým zájmem a ohlasem. Ne jinak tomu bylo i tentokrát. V dopoledním představení pro školy /430 diváků/ jsme uvedli Klasickou symfonii, Primaveru, Nelaskavé duety, Kapky světla, Dupání a Valašské hry.  Program večerního představení

 

/360 diváků/ byl tvořen Klasickou symfonií, premiérovým uvedením V mlhách, dále Hommage a la vie /Andreo/, Dupání /Dorantes, Drapalíková/ a Vnuknutí /Vinklát, Pechar/.

 

21.10. vystoupil Bohemia Balet v Městském divadle v Turnově. Také tam uvedl dvě představení. Dopolední pro ZŠ a SŠ, jehož program tvořily Bachův Klavírní koncert, Primavera, Nelaskavé duety a Dupání, večerní pak Bachův Klavírní koncert, Faunovo odpoledne/Debussy,Lifar|/, V mlhách, Dupání a Vnuknutí.

 

24.10. vystoupil soubor již počtvrté ve Sportovním a kulturním centru v Ondřejově. Představení bylo již tradičně věnováno památce emeritních členek Baletu ND, sestrám Jiřině a Máše Šiklovým, které v Ondřejově  žily a vedly baletní kurzy, ze kterých vzešlo několik profesionálních tanečníků, ale hlavně, naučily lásce k tanci mnoho obyvatel Ondřejova a širokého okolí. Proto také tady se setkává představení s velkým zájmem diváků. Zcela zaplněný sál nadšeně aplaudoval výkonům tanečníků. Na programu byl Bachův Klavírní koncert, Faunovo odpoledne, V mlhách, Škádlení /Albinoni, Marcello, Drapalíková/ , Nelaskavé duety, Kapky světla /Muchow, Drapalíková/ a Dupání.  

 

2.11. se uskutečnila na scéně Státní opery v PrazePřehlídka evropských baletních škol, kterou uspořádala Společnost tance  za finanční podpory Nadačního fondu Cesta ke vzdělání MHMP. Přehlídky se zúčastnily, vedla pořádající školy, také Taneční konzervatoř Brno, Taneční konzervatoř Evy Jaczovej v Bratislavě, Taneční centrum Praha-konzervatoř,  Státní baletní škola v Bytomi, Taneční konzervatoř z Barcelony a Škola Vídeňské státní opery. Členové Bohemia Baletu, Flavia Harada a Gaëtan Pires, se představili v pas de deux z baletu Louskáček, Gaëtan Pires byl také partnerem  Anny Novotné/8.roč./ v pas de deux z baletu Spící krasavice a v choreografii Zuzany Šimákové Tažní ptáci. Ayano Nagamori zatančila Primaveru, Andrzej Janczura a Gaëtan Pires vystoupili společně se studenty školy ve Valašských hrách . 

 

7.11. vystoupil Bohemia Balet na Dance Life Expo v Brně. Na programu bylo pas de deux z baletu Plameny Paříže, klasické variace z baletů Marná opatrnost a Don Quijotte, dále Primavera, Nelaskavé duety, Pulse /chor. M.Proenza/, Škádlení /Albinoni, Drapalíková/, Muiraquitá /chor. H.Teixiera/, Valašské hry a Dupání.

 

14. a 15. 11. Vystoupili s pas de deux z baletu Plameny Paříže a Louskáček Flavia Harada a Gaëtan Pires na zahájení baletní soutěže Pražská korunka, pořádanou Dětským baletem Praha v Městské knihovně v Praze. Na večerním Galakoncertu 15.11.  pak Gaëtan Pires zatančil s vítězkou soutěže Annou Novotnou pas de deux z baletu Spící krasavice.          

 

Členové Bohemia Baletu se zúčastnili 5. Mezinárodní baletní soutěže Plzeň 2015.

 

V KATEGORII A /SENIOR/ získali:

 

Flavia Harada  1.cenu,

 

Gaëtan Pires  2.cenu/1.cena nebyla udělena/,

 

Carolina Brantes  3.cenu.

 

Ayano Nagamori získala ocenění za partnerskou spolupráci. GRATULUJEME!

 

 

 

Od 24.11. začala intenzivní příprava inscenace Oliver Twist, kterou realizujeme ve spolupráci s ND v Praze. Choreografkou představení je Bérangere Andreo, výtvarníkem scény a kostýmů Josef Jelínek. Inscenace vzniká na hudební koláž z děl Rachel Portmann. Premiéra je plánována na 27.2.2016 ve Stavovském divadle v Praze.

 

 

Cookies

Na našem webu využíváme pouze cookies, které jsou bezpodmínečně nutné pro jeho správnou funkčnost.

OK